Мистецька освіта: geniuslokus як мотиваційний імпульс творчості - Миропольська, Євгенія Валеріївна; Миропольська, Наталія Євгенівна (Мистецтво та освіта, 2025)
У статті в кількох аспектах досліджено використання в старшій школі питання, пов’язаного з geniuslokus – особливою унікальною атмосферою певного простору, невипадковою в творчості митця. Виокремлено духовність родинного середовища, локальний ландшафт рідного краю, різноманітні явища буденного життя як людинознавчого мотиваційного імпульсу творчості, завдяки якому митець постає як жива постать на фоні характерних прикмет часопростору. Приклади подано, враховуючи актуалізацію регіонального підходу.