Оновлення естетичних категорій у ХХІ столітті як віддзеркалення нового формату художнього сприйняття - Гонтова, Лариса Валеріївна (Мистецтво та освіта, 2025)
Статтю присвячено проблемі оновлення системи естетичних категорій, що обумовлено радикальними зсувами в художній практиці, формуванням нового сприйняття творів мистецтва та вибудовою особливих відношень з ними. Підкреслюється необхідність науково-практичного обговорення сучасних підходів до проблеми естетичного як базової категорії мистецького простору на тлі думок щодо втрати естетичного ресурсу в сучасному мистецтві. Наведено приклади цифрового мистецтва С. Рябченка, закордонної та української архітектури, живопису Д. Савіль з метою доведення необхідності розширення традиційних естетичних оцінок та понятійного апарату.