Балет-легенда «Ольга» Євгена Станковича як приклад трансформації жанру легенди у балетному опусі - Зінченко-Гоцуляк, Вероніка Михайлівна (Мистецтво та освіта, 2024)
Стаття присвячена аналізу балету-легенди «Ольга» українського сучасного композитора Євгена Станковича в контексті трансформації жанру. Досліджено, як композитор інтегрує фольклорні елементи та історичні сюжети в сучасну балетну форму, створюючи унікальний художній твір. Визначено, як митець втілює українську етнічну специфіку засобами музичної виразності. Осмислено хореографічні рішення і форми (зокрема форму хореографічного монологу), котрі підкреслюють зміст легенди про княгиню Ольгу. Стаття акцентує на важливості музикознавчого підходу для осмислення розвитку сучасного українського музично-театрального мистецтва.