Творчість архітекторів української діаспори: вияв злету національного духу - Ничкало, Світлана Андріївна (Мистецтво та освіта, 2022)
Розглядається творчість визначних, але маловідомих в Україні архітекторів української діаспори: Пилипа Ру, Любомира Жука, Зенона Мазуркевича і Юрія Новосільського. Представлено й охарактеризовано визначні твори кожного з них, виділено їхні особливості. На думку авторки, вони мають увійти в поле мистецького навчання та естетичного виховання українських школярів, адже наділені високими художніми якостями, здобули визнання у світі. А головне – їм властива вірність національній традиції, поєднана з вільним творчим летом, сміливим експериментом. Вивчення їхнього доробку є необхідним і важливим з огляду на близьку перспективу відбудовування українських міст і сіл, зруйнованих внаслідок російської навали, тож творчий досвід архітекторів української діаспори допомагатиме вирішувати важливі питання, зокрема – вираження національного духу в сучасних архітектурних формах за допомогою новітніх технологій.