Методи контролю та оцінки успішності студентів з образотворчого мистецтва - Шевнюк, Олена Леонідівна (Мистецтво та освіта, 2019)
Одним із вирішальних факторів академічної мотивації студентів є ефективність системи оцінювання навчальної успішності майбутніх фахівців і обґрунтованість системи критеріїв такого оцінювання. У статті виокремлено ефективні репродуктивні (опитування, контрольні роботи, тестування) та продуктивні («деформовані тексти» й оцінювання продуктів творчої діяльності студентів) методи контролю й оцінювання навчальної успішності студентів з образотворчого мистецтва. У навчанні студентів образотворчого мистецтва опитування, контрольні роботи, тести зазвичай застосовуються для оцінювання досягнень із теоретичних дисциплін (історія мистецтв, кольорознавство, теорія композиції, техніки й технології образотворчого мистецтва). Вони мають певну своєрідність: домінування візуалізованих завдань, важливість виконання графічних схем, начерку, можливість створення ескіза-ідеї. Метод «деформованих текстів» спрямований на активізацію інтелектуального потенціалу студентів, формування їхнього критичного мислення, породжує гносеологічний конфлікт, детермінований наявним рівнем знань студента, порушує усталену системність опанованої інформації. Метод оцінювання продуктів творчої діяльності студентів передбачає діагностування якості виконання практичних робіт і аудиторних, і самостійних. Перевагами такого підходу є можливість забезпечити комплексне оцінювання художнього мислення і пластичних умінь студентів, оцінити рівень креативності автора, його здібності до композиційної та кольористичної евристики, візуалізації художньої ідеї, безпосереднє заохочення студентів до самооцінки та самоаналізу діяльності. Обґрунтовано спеціальну систему критеріїв оцінювання продуктів творчої діяльності студентів-художників у вигляді так званих «рубрик» із урахуванням особливостей процесу художньої творчості.