Інтеграція? Інтеграція. Інтеграція… Інтеграція! (Поліцентрична інтеграція змісту загальної мистецької освіти) - Масол, Людмила Михайлівна (Мистецтво та освіта, 2020)
У статті розкрито сутність феномену інтеграції в теорії педагогіки, висвітлено її філософські, культурологічні та психологічні основи. Наголошено на значенні культурних та естетичних універсалій і полімодальної сутності людської психіки для інтегративних педагогічних процесів. Висвітлено роль образних асоціацій, синестезії, емоційного інтелекту, синкретизму дитячого мислення і художньої творчості в мистецькій освіті. Обґрунтовано авторську концепцію поліцентричної інтеграції змісту загальної мистецької освіти, що стала науковим фундаментом для конструювання інтегрованого курсу «Мистецтво» і лінійки підручників для учнів 1–11 класів. Представлено класифікацію видів інтеграції, інтеграційні механізми й форми синтезу мистецтв. Визначено провідні інтегратори змісту курсу «Мистецтво» в початковій, основній і старшій профільній школі, які зумовлюють його дидактичну структуру й тематичну композицію. Висвітлено деякі особливості реалізації розроблених концептуальних ідей у початкових класах відповідно до стратегій і вимог Нової української школи.