Постнекласичні актуалітети вищої мистецької освіти: онтологічний вимір - Ткач, Марія Михайлівна (Мистецтво та освіта, 2020)
Проаналізовано основні положення постнекласичної раціональності та визначено її вплив на явища культури. Обґрунтовано логіку реактуалізації онтології в контексті постнекласики. Досліджено розгортання процесу становлення західноєвропейської онтологічної традиції в історико-філософському дискурсі й виокремлено дослідження онтології мистецтва. Автором виявлено основні протиріччя у системі мистецької освіти (загальної та вищої) з урахуванням постнекласичної реальності. Схарактеризовано візію сучасної вищої мистецької освіти в контексті людиномірної онтології, з’ясовано методологічну цінність постнекласичного знання для формування цілісного професійного світорозуміння майбутнього вчителя музичного мистецтва та визначено основні пріоритети постнекласичної дидактики в змісті вищої мистецької освіти.