Вплив культури і мистецтва на становлення ціннісно-смислової сфери особистості - Антоненко, Тетяна Леонардівна (Мистецтво та освіта, 2020)
Статтю присвячено дослідженню впливу культури та мистецтва на становлення ціннісно-смислової сфери особистості. Надано характеристику понять «ціннісно-смислова сфера», «культура», «мистецтво». Зазначено, що становлення й активність ціннісно-смислової сфери відбувається під впливом культури та перебуває з нею в діалектичній взаємодії, а основні координати ціннісно-смислової сфери особистості обумовлюються розвитком високоморального світовідношення і життєствердження. Особливу увагу в статті приділено формуванню культури переживань як найважливішому завданню розвитку особистості. Підкреслено значимість емоційної чутливості, адже завдяки їй людина може або прийняти, або відкинути певні цінності на основі сформованої суб'єктивної ціннісної картини людського життя. У статті проблема взаємодії ціннісно-смислової сфери особистості й культури розглянута в контексті і духовного розвитку, і духовного зубожіння особистості. Автор наголошує на особливій ролі мистецтва в контексті осмислення взаємодії ціннісно-смислової сфери особистості й культури.