Музично-ритмічний розвиток учнів засобами гри на немелодичних інструментах - Мартинова, Валентина Петрівна (Мистецтво та освіта, 2020)
Висвітлюється питання розвитку чуття ритму в учнів 1–2-х класів на уроках мистецтва у школі. Чуття ритму розглядається як багатокомпонентна музична здібність, розвиток якої відбувається в кількох напрямах і передбачає опанування різних ритмічних фігур, формування уявлень про співвідношення тривалостей, сильні й слабкі долі у процесі відтворення їх пульсації, емоційно-образну сутність ритму через інструментальний супровід музичних творів. Виокремлюється гра на немелодичних інструментах як дієвий засіб формування чуття ритму. Представлена методика розвитку чуття ритму засобами гри на немелодичних інструментах, триетапна робота з учнями із завданнями та вправами на кожному з цих етапів.