Навчання гри на дерев’яних ложках в ансамблях ложкарів у закладах загальної середньої освіти - Мартинова, Валентина Петрівна (Мистецтво та освіта, 2020)
У статті актуалізується питання навчання гри на дерев’яних ложках в ансамблі ложкарів у закладах загальної середньої освіти (у гуртковій роботі). Представлено методику, докладний опис способів і прийомів гри на двох, трьох та чотирьох дерев’яних ложках у фотосупроводі, що дозволяє учителю й керівнику гуртка ложкарів ефективно організувати процес навчання учасників ансамблю, полегшити опанування ними способів і прийомів гри на цих інструментах. Запропоновано вправи і зразки ритмічних партитур для гри на дерев’яних ложках в ансамблі ложкарів та методичний коментар щодо них. Стисло подаються історичні відомості про застосування дерев’яних ложок у народному музичному виконавстві, класифікація народних та елементарних музичних інструментів.