Музична освіта у школі в Польщі в порівнянні з європейськими і світовими парадигмами та практиками - Грусевич, Мірослав (Мистецтво та освіта, 2021)
У статті розглядаються питання, що стосуються сучасної освіти. Використовуючи провідні педагогічні парадигми, що переважають у всьому світі, а також освітні практики, запроваджені в різних країнах, автор здійснює аналіз умов, що вплинули на стан загальної музичної освіти в Польщі. Піднімаються проблеми ширшого контексту викликів і потреб нинішньої системи освіти та змін, запроваджених останньою польською освітньою реформою 2016 року. У підсумку в статті запропоновано зміни в універсальній музичній освіті, включаючи відхід від розгалуженої, збалансованої системи викладання на користь вибору селективних специфічних форм та змісту або посилення зв’язків освіти із сучасною культурою. Основний меседж статті – це дисертація, в якій розглядаються сприятливі зміни, що можуть поглибити трансформацію перетворень у музичній освіті, системі підготовки вчителів у музичній освіті з метою глибокого удосконалення всієї системи навчання, переходу від централізованого управління до демократичного управління школами та індивідуалізації освіти.