Структура дидактичних форм навчання студентів образотворчого мистецтва у закладах вищої освіти - Шевнюк, Олена Леонідівна (Мистецтво та освіта, 2021)
У статті здійснено структурування ефективних форм навчання образотворчого мистецтва студентів у системі закладів вищої художньої освіти з урахуванням притаманних їм індивідуальному підходу до особистості кожного студента, функціонуванню навчально-творчих майстерень, системі наставництва, питомій вазі практичної роботи, домінуванню креативних практик тощо. Автор виокремлює п’ять основних груп дидактичних форм організації навчальної діяльності студентів: навчальні заняття (лекція, семінар, практичні та лабораторні заняття), індивідуальні заняття як специфічна форма для мистецьких закладів вищої освіти, самостійна робота студентів, їхня практична підготовка, зокрема, пленерна практика, і контрольні заходи різного рівня (попередній, поточний, періодичний і підсумковий контроль, контрольний зріз залишкових знань і вмінь, комплексна перевірка результатів навчання). Акцентовано ефективність особливих дидактичних форм навчання у взаємозв’язку з їх відповідними дидактичними методами, що дозволяють досягнути визначених державним стандартом компетентностей і програмних результатів спеціальності 023 Образотворче мистецтво, зокрема, наративна лекція, лекція-екскурсія, лекція-візуалізація, лекція-прес-конференція, аналітичний, дослідницький і проблемний семінари, навчально-творча майстерня, майстер-класу, екзаменаційний перегляд тощо. У статті також артикульовано провідні функції кожної з виокремлених дидактичних форм, їх визначальну мету, вимоги до їх організації, а також ефективні педагогічні умови реалізації. Пропонована структура дидактичних форм навчання образотворчого мистецтва у закладах вищої освіти дозволяє викладачеві обирати найбільш ефективні залежно від визначених програмних результатів і компетентностей конкретного освітнього компоненту, проектувати динамічний перебіг навчального процесу з урахуванням особливостей сприймання навчальної інформації сучасною молоддю. Її впровадження в практику навчання забезпечить як освоєння базових художніх знань і вмінь студентів, так і вирішення завдань індивідуалізації навчання та формування досвіду творчої діяльності майбутніх художників.