Вуличне мистецтво в аудиторному навчанні академічної програми студії архітектурного живопису - Пасечний, Яцек (Мистецтво та освіта, 2021)
У статті розглядається одна з багатьох галузей пластичного мистецтва - вуличне мистецтво, що є водночас дуже популярним, проте піддається критиці як менш цінне. Дизайн картин у просторі вулиці має необмежені можливості та багаті засоби вираження, що передбачає нові технічні рішення, привабливі візуальні форми, покликані шокувати, радувати, зупиняти, змушувати задуматись. Ось чому так важливо включити в програму занять з архітектурного живопису для студентів різні форми вуличного мистецтва. Популярні 3D картини створюють шляхом навмисного спотворення пропорцій таким чином, що правильне читання форм можливе лише за допомогою перегляду з певної точки зору. Анаморфози як вид вуличного мистецтва базуються на унікальному перспективному живописі на тротуарах, дорогах, вільних майданах. Перед основною реалізацією проєкту робиться ескіз картини та детально обговорюються етапи роботи для груп. Використовуються найдешевші матеріали. Рисунок спрощується до простих геометричних фігур, щоби не створювати додаткових труднощів. Рекомендується використовувати шаблон - жорстку дублікатну форму на основі фотографії, яка перетворюється на чорно-білу, далі виконується намальований вручну малюнок на картоні. Шаблон вирізається ножем. Важливо об’єднати шаблони з жестом, тобто спонтанно нанесеною кольоровою плямаою за допомогою пензля або валика. Чудовим інструментом для перевірки якості створеної роботи є мобільні телефони, оскільки зображення на дисплеї спрощуї реальність, одночасно насичуючи кольори. Реалізація різних художніх форм у просторі під час навчання в студеї покращує майстерність студентів. Добровільна участь у завданнях, що виходять за межі навчальної програми, гарантує творчу відданість і збагачує прийняття студентами діяльності для суспільного блага. Робота в команді формує здатність до співпраці, що дозволяє враховувати спільний духовний досвід. Проникнення» мистецтва у повсякденне життя за допомогою інтерактивних художніх практик дозволяє реалізувати процес виховання та освіти через мистецтво.