Методологія організації художньо-творчої діяльності студентів у форматі відеокліпу - Масол, Людмила Михайлівна; Цвіркун, Діана Сергіївна (Мистецтво та освіта, 2025)
У статті представлено методику організації художньо-творчої діяльності учнів у форматі майстер-класів (відеороликів) до уроків інтегрованого курсу «Мистецтво» у 8 класі в контексті вивчення стилів мистецтва. Методика розроблена на засадах компетентнісного підходу і з урахуванням принципу варіативності практичних завдань. Визначено й охарактеризовано структурні елементи відеоролика як інформаційно-методичного інструмента організації практикумів. Розроблені відео включають цільовий (передбачає поясненні ідеї, варіантів виконання завдання, також актуалізацію знань учнів і мотивацію), діяльнісний (покликаний розкрити послідовність реалізації ідеї відповідно до обраної художньої техніки), рефлексивний (презентація роботи й оцінювання результатів). Стаття проілюстрована прикладами художньо-творчих завдань з інтерактивного електронного додатку до підручника з інтегрованого курсу «Мистецтво» для 8 класу авторки Л. М. Масол.