Академічна традиція рисунку у творчій та педагогічній діяльності Василя Маркеловича Шевченка - Черкесова, Інна Григорівна (Мистецтво та освіта, 2025)
У статті розкривається майже не відоме ім’я художника-педагога, методиста у галузі образотворчого мистецтва Василя Маркеловича Шевченка. Зроблено спробу аналізу його творчого доробку в аспекті опосередкованого впливу методики мюнхенської школи рисунку Антона Ажбе. Принцип кулі Ажбе потужно вплинув на розуміння форми Василем Шевченком у створені живописного рисунку. Виявлено системний зв’язок у часі та просторі між вчителями і учнями, їх взаємовплив, що сприяло розробці академічної методики рисунку української школи образотворчого мистецтва.