Ознайомлення майбутніх музичних керівників закладів дошкільної освіти та вчителів музичного мистецтва закладів загальної середньої освіти з напрямами рухової діяльності дітей - Липчинська, Ніна Іванівна; Михаськова, Марина Анатоліївна (Мистецтво та освіта, 2025)
У статті виокремлено напрями і форми реалізації рухової діяльності на музичних заняттях у закладах дошкільної освіти та на уроках інтегрованого курсу «Мистецтво» в закладах загальної середньої освіти. Подано стислу характеристику різновидів рухових елементів у процесі співу (дихальні вправи, спів з використанням релятивної системи, артикуляційна гімнастика), у танцювальній діяльності (руханки, евритмія, пластичне інтонування, хороводи, драматизація музики, рух під час виконання музикограм), у роботі над ритмом (рух під час виконання ритмограм, ритмічні вправи та «body percussion», у процесі активізації розумової активності (нейроігри, логоритміка, пальчикові ігри).