Використання елементів візуалізації в педагогічній комунікації з дітьми з особливими освітніми потребами - Дергач, Маргарита Альфрітівна (Мистецтво та освіта, 2024)
У статті порушено питання оптимізації процесу педагогічної комунікації засобам візуалізації різних типів інформації комунікативного повідомлення. Проаналізовано структуру комунікативного процесу, закономірності його перебігу й визначено, що розуміння вчителем причин порушення педагогічної комунікації з учнем з особливими освітніми потребами допоможе створити ефективний комунікативний простір на уроці. Схарактеризовано чинники, пов’язані з особливостями психофізичного розвитку учнів з особливим освітніми потребами, які можуть бути причинами порушення педагогічної комунікації. Розглянуто та наведено приклади візуалізації різних типів інформації (спонукальної, інформативної, експресивної, фатичної) комунікативних повідомлень, які використовуються в педагогічній комунікації на уроках з дітьми з особливими освітніми потребами.