«Лілії, що розпускаються»… або прекрасні забаганки художнього стилю - Гонтова, Лариса Валеріївна (Мистецтво та освіта, 2024)
У статті з серії «Звукообраз музичного інструмента у ХХ столітті» висвітлюється актуальна проблема звукообразу музичного інструмента у сучасній культурі, піднімаються питання оновленого сприйняття музичного тембру, що пов’язано із новими тембровими комбінаціями, розширеними техніками гри, індивідуальними художніми рішеннями композиторів. У полі зору – клавесин, його традиційний «бароковий» статус та інтерпретація якостей цього інструмента в музиці ХХ століття. Твори Ф. Куперена, Ф. Пуленка, Д. Лігеті розглянуто в контексті тих художніх завдань, які торкаються індивідуальних рис авторського стилю та водночас несуть відбиток певних стилів або стильових напрямків епохи. Стаття може стати в нагоді викладачам мистецьких дисциплін для створення панорами сучасної інструментальної культури, яка активно розвиває виразові можливості інструментів у контексті полілогу зі стилями минулого.